Vegan cookies & diet muffins

In het gentse veganistische restaurant Komkommertijd kan je van die overheerlijke bananencake krijgen. Met een mond vol cake stelde ik me de vraag hoe ze dan cake maken zonder eieren. Blijkbaar vervangt een banaan het bindmiddel waar normaliter een ei voor zorgt. Goed gevonden, én gezond.

Omdat het ook een beetje asten is, en we geen paus meer hebben, dacht ik bij mezelf toch even de goede christen uit te hangen en koekjes zonder suiker te maken. Ze zouden ook vegan kunnen geweest zijn, maar er is een eetlepel boter in het beslag. Verder geen bloem, geen ei, geen suiker. Vreemd genoeg blijft alles toch mooi aan elkaar hangen en smaakt het nog lekker ook.

haverkoekjes Muffins01 Muffins02 Muffins03

De recepten heb ik op online gevonden:

Havermoutkoekjes met rozijnen

250 gram havermout
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel gesmolten boter
75 – 200 ml kokend heet water
100 gram gewassen rozijnen

Verwarm de oven voor op 200°C
Doe de havermout met het bakpoeder in een kom en roer het door elkaar.
Roer met een houten lepel de gesmolten boter door de havermout heen.
Voeg de rozijnen toe.
Voeg nu het kokend hete water toe. Je wil genoeg water om een samenhangend deeg te creëren. Ik had ongeveer 1,5 dl water nodig.
Schep het havermoutdeeg in een (met bakpapier beklede) ovenschaal. Druk met een houten lepel het geheel plat.
Bak voor 30 minuten in de oven (eventueel langer) totdat het geheel een goudbruin kleurtje heeft.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Snijd de afgekoelde koek in blokjes met een scherp mes.

Yummy in my tummy

Bananenmuffins

1 1/2 cups plain flour
1 teaspoon bicarb soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon salt
4 small bananas, lightly mashed
1/4 cup light brown sugar
1/3 cup apple sauce
3 tablespoons canola oil (or other suitable baking oil)

Preheat oven to 190°C. Line 10 muffin cups with paper cases.
In large bowl, mix together flour, bicarb soda, baking powder, cinnamon and salt.
In separate bowl, beat together bananas, sugar, apple sauce and oil.
Stir banana mixture into the dry mixture until just combined.
Spoon batter evenly into prepared paper cases. Bake for 15-20 minutes, until muffins turn golden
and toothpick inserted into centre of muffin comes out clean.
Cool in tray for 5 minutes, then transfer to wire rack to cool completely.

More than greens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s